lauantai 16. syyskuuta 2017


Näyttelijä Martti Suosalo.
Kolme Jussi-palkintoa voittanut näyttelijä Martti Juhani Suosalo syntyi 19.7.1962 Oulussa. Helsingin Kaupunginteatterin henkilökuntaan kuuluva näyttelijä Martti Suosalo ja kitaristi Pekka Tegelman (s. 13.5.1957) sekä Tapiola Big Band johtajanaan trumpetisti ja kapellimestari Esko Heikkinen (s. 1953) vierailivat perjantaina 8.9.2017 Tampereen Pakkahuoneella konsertilla, joka koostui belgialaisen Jacques Brelin lauluista.
Jacques Brel.

Jacques Romain Georges Brel syntyi 8.4.1929 Belgiassa (Schaerbeek) ja kuoli 9.10.1978 Ranskassa (Pariisi). Hän oli ranskankielisissä maissa arvostettu laulaja-lauluntekijä sekä runoilija, mutta hänet muistetaan myös näyttelijänä ja teatteriohjaajana. Martti Suosalo kiinnostui J. Brelin lauluista jo 1990-luvun puolivälissä ja suomensi kitaristi Pekka Tegelmanin kanssa yhdessä hänen laulujaan. Vuonna 1998 Suosalo alkoi esiintyä aluksi pelkän kitaran säestyksellä yleisölle Brelin lauluilla. Välillä Martti Suosalon esiintymisiä on säestänyt myös trio. Lauluista kaikkein parhaiten Martti Suosalolle istuvat varmaankin laulut, joissa on vahva ja elämän makuinen tarina, ja joissa hän pääsee tulkitsemaan näyttelijän taidoilla ja osaamisellaan. Suomennuksissa Suosaloa on kiehtonut juuri sellaiset ilmaukset, joissa hän kokee olevan suoran yhteyden Brelin maailmaan. Laulut on ohjelmaan tarkkaan valittu sellaiseksi kokonaisuudeksi, jossa tunnelmat vyöryvät jouheasti tarinoiden ja rytmien vaihdellessa dramaattisesta hauskaan sekä melankoliasta iloon.
Vasemmalla kuvassa Pekka Tegelman ja oikealla Martti Suosalo.

Pekka Tegelman ja Martti Suosalo ovat yhdessä esittäneet näitä lauluja jo pari sataa kertaa eri puolilla Suomea. Nyt kuitenkin Esko Heikkinen on tehnyt uudet ja tuoreet sovitukset laulujen ympärille Tapiola Big Bandille. Bändin mahdollisuuksia hyödynnetään hienosti ja kunnioitetaan vanhan ajan kabareeperinteitä. Esko Heikkinen on käyttänyt sovitustensa pohjana Pekka Tegelmanin kitarasovituksia sekä alkuperäisiä Jacques Brelin esityksiä, joissa esiintyjän tukena oli joko trio tai viihdeorkesteri.
Kapellimestari ja trumpetisti Esko Heikkinen.

Tapiola Big Band on perustettu vuonna 1970 ja se on vuosien vieriessä saanut esiintymiskokemusta lukemattomilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Viime vuodet orkesteria on johtanut Esko Heikkinen, jonka big band messu ja Pepe Willbergin tutuksi tekemien laulujen uudet big band sovitukset tulivat viime vuonna kovin tutuiksi yleisölle. Paitsi kapellimestari ja sovittaja Esko Heikkinen on myös säveltäjä ja trumpetisti. Hän johtaa myös Helsingin poliisisoittokuntaa sekä Helsingin Palokunnan Soittokuntaa. Esko Heikkinen opettaa niin ikään Sibelius-Akatemian jazz-osastolla trumpetinsoittoa. Suomen Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon hän sai vuonna 1998.
Jacques Brelin lauluja Tampereen Pakkahuoneella pe 8.9.2017.

Konsertin ensimmäisellä puoliskolla saivat esityksensä laulut Jacky, Jeff, Vanhat rakastavaiset, Pastilli, Mathilde, Nuo ihmiset, Viimeinen ateria, Rakastuneet ja Amsterdam. Väliajan jälkeen vyöryivät seuraavat kappaleet: Porvarit, Seuraava, Fernand, Älä jätä nyt, Kun äiti kotiin palaa, Hyvästi jää, Jos oisit jumala, Mies kaupungista. Ilman ylimääräistä Suosalo ja kumppanit eivät päässeet jättämään Pakkahuonetta, vaan joutuivat vielä esittämään Porvarit uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti