maanantai 31. heinäkuuta 2017


Herbie Hancock bändeineen Porin Jazzissa perjantaina 14.7.2017.
Seitsemän vuoden iässä pianonsoiton aloittanut Herbert Jeffrey "Herbie" Hancock syntyi 12.4.1940 Chicagossa (Illinois) Wayman Edward Hancockin ja Winnie Belle (Griffin) poikana. Poika sai nimensä 24.9.1913 syntyneen näyttelijä ja laulaja-lauluntekijä Berb Jeffriesin (Umberto Alexander Valentino, k. 25.5.2014) mukaan. Herbie Hancockin opinahjona toimi vuonna 1863 perustettu Hyde Park Academy Chicagossa - samasta koulusta valmistui vuonna 1944 mm. muusikko-laulaja Melvin "Mel" Howard  Tormé (s. 13.9.1925 ja k. 5.6.1999).

Herbie Hancock aloitti piano-opintonsa perinteisesti taidemusiikin parissa ja soitti jo 11-vuotiana Chicagon Symphony Orchestran kanssa Mozartin Pianokonserttoa no 26 D-duurissa, K 537. Hän päätyi kuitenkin jazz-musiikin pariin; teini-iässä hänellä ei ollut jazz-musiikin puolella opettajia, mutta hän omatoimisesti kehitti korvaansa ja kirjoitti kuulemansa mukaan ylös asioita. Siinä elämänvaiheessa Herbie Hancock tutki mm. Clare Fischerin, Maurice Ravelin, Bill Evansin ja Gil Evansin tekemää musiikkia. Vuonna 1960 Herbie Hancock kuuli Chris Andersonin (s. 26.2.1926 ja k. 4.2.2008) soittoa kerran ja ihastui siihen niin, että pyysi päästä hänen oppilaakseen. Erityisesti Herbie Hancock ihaili Andersonin harmoniatajua.
Miles Davisin hauta (Woodlawn Cemetery).

Varhaisimmat jazzpuolen soittotyöt Herbie Handcock teki Donald Byrdin ja Coleman Hawkinsin kanssa. Jonkun aikaa Herbie Hancock sai ohjausta sävellystyöhön Manhattan School of Musicissa Vittorio Gianninilta (s. 19.10.1903 Philadelphia ja k. 28.11.1966 New York). Herbie Hancockin kyvyt huomattiin jo sangen varhain ja hän pääsi tekemään jo ensimmäisen soololevynsä hyvin pian; Takin' Off vuonna 1962 Blue Note Recordsille. Tony Williams esitteli Herbie Hancockin aikoinaan Miles Davisille (s. 26.5.1926 ja k. 28.9.1991) ja pian Herbie Hancock soitti tämän trumpetistin bändissä pianoa.
Herbie Hancockin 42. albumi oli Gersgwin's World.

 20.10.1998 julkaistiin Herbie Hancockin 42. albumi nimeltään Gershwin's World. Albumin musiikki koostuu George ja Ira Gershwinin teoksista ja albumilla voi Herbie Hancockin lisäksi kuulla mm. Joni Mitchelliä, Chick Coreaa, Stevie Wonderia, Wayne Shorteria sekä Orpheus Chamber Orchestraa. Levyn kappaleiden joukosta löytyvät sellaiset teokset, kuten esim. Summertime, Embraceable You, Lullaby, The Man I Love, St. Louis Blues, It Ain't Necessarily So, Cotton Tail, My Man's Gone Now ja Concerto For Piano And Orchestra In G, 2nd Movement. Kannattaa tutustua tähänkin levytykseen.
Bändiharjoitukset Wienissä keskiviikkona 12.7.2017.

77-vuotias Herbie Hancock kulkee kiertueella vielä häkellyttävään tahtiin. Wienistä hän saapui yhtyeineen Kööpenhaminaan ja heti seuraavana päivänä, 14.07.2017 Pori Jazziin esiintymään Kirjurinluodolle. Porista hän kiirehti seuraavaksi päiväksi Nizzaan esiintymään. Edellisen kerran Herbie Hancock oli käynyt Porissa esiintymässä viisitoista vuotta sitten ja tämänkertainen esiintyminen oli Porissa jo kuitenkin kymmenes Herbie Hancockille. Euroopan kiertue jatkuu vielä hyvän aikaa ja sen jälkeen kiertue jatkuu Amerikan mantereella. Luvassa on kuulemma pian myös uutta levyä, jonka materiaalia oli mahdollista kuulla myös Kirjurinluodolla, Porin Jazzeilla.
Pianisti Herbie Hancock.

Herbie Hancockin nykyinen kvintetti on vahva yhdistelmä uutta ja vanhaa soittajamaailmaa. Kvintetissä Hancockin lisäksi soittavat Vinnie Colaiuta (rummut), James Genus (basso), beniniläislähtöinen Lionel Louke (kitara) ja hiphop-tuottaja sekä multi-instrumentalisti Terrace Martin (koskettimet ja saxofoni). Konsertin ohjelmisto koostui sekoituksesta uutta ja vanhaa; vanhoista bravuureista yleisölle tarjottiin mm. Cantaloupe Island ja Actual Proof.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti