tiistai 20. kesäkuuta 2017


Tampereen pianokilpailun tuomariston puheenjohtaja, säveltäjä Kimmo Hakola.
Tampereen Pianoseura ry perustettiin helmikuussa 2015 vaalimaan sekä edistämään pianomusiikin esittämistä ja opetusta Tampereella ja Pirkanmaalla erityisesti lasten sekä nuorten parissa. Yhdistys pyrkii myös mm. elävöittämään kaupunkimme ja alueen konserttitarjontaa piano- ja kamarimusiikin konsertein sekä lisätä alueemme pianomusiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja ystävien yhteisöllisyyttä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Jani Aarrevaara.

Tampereen Pianoseura ry järjesti yhdeksän kilpailupäivää käsittävän Tampereen pianokilpailun 24.4.-5.5.2017 15-30–vuotiaille suomalaisille ja Suomessa vähintään kolme vuotta opiskelleille pianisteille. Kilpailuun ilmoittautui 55 kilpailijaa. Kilpailun päätukijat ovat Suomen Kulttuurirahasto, Sibelius-Akatemian Tukisäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Pro Musica Säätiö, Majaoja-säätiö, Tampereen kaupunki sekä Tampereen konservatorio. Tampereen pianokilpailun tuomareina toimivat Kimmo Hakola (pj.), Sonja Fräki, Paolo Giacometti (Hollanti), Liv Glaser (Norja), Kristiina Kask-Valve, Mats Widlund (Ruotsi) ja tuomariston sihteerinä toimi Pauliina Kelloniemi. Kilpailun suojelijana toimi Tampereen pormestarin paikan kesäkuussa 2017 jättävä Anna-Kaisa Ikonen. Kilpailutoimikunnassa istuivat Erik T. Tawaststjerna (pj.), Tuija Hakkila, Jukka Juvonen, Risto Kyrö, Heini Kärkkäinen, Katariina Liimatainen, Jouko Tötterström ja Jani Aarrevaara (sihteeri). Kilpailun järjestelytoimikuntaan kuuluivat Joni Aarrevaara (pj.), Risto Kyrö, Markus Mantere ja Mia Muona (sihteeri). Kilpailusihteerinä toimi Anni Kaartinen.

Torstaina 4.5.2017 klo 19 ja perjantaina 5.5.2017 klo 19 järjestettiin Tampere-talon Isossa salissa Tampereen pianokilpailun finaalikonsertit, joissa finalistit soittivat pianokonsertot Tampereen Filharmonian kanssa ja kapellimestarina molempina iltoina toimi Klaus Mäkelä (s. 1996). Torstai-illan finalistit olivat Tarmo Peltokoski (s. 2000), Ayane Matsuura (s. 1987) Japanin Tokushimasta ja Fanny Söderström (s. 1993).
Tampereen pianokilpailun nuorin finalisti Tarmo Peltokoski.

Tarmo Peltokoski opiskelee pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa opettajanaan Antti Hotti. Vaasan Kuula-opistossa vuosina 2008-2016 hän opiskeli Tuulikki Laitisen ja Kristiina Juntun ohjauksessa. Muiksi tärkeiksi opettajikseen Tarmo Peltokoski nimeää mm. Henri Sigfridssonin ja Konstantin Boginon. Peltokoski on palkittu Leevi Madetoja-pianokilpailussa vuosina 2012 ja 2015, Lakeus Soi-kilpailussa vuonna 2016 ja Steinway Piano Festival-kilpailussa vuonna 2016. Peltokoski on kuulunut Nuorten pianoakatemiaan sen perustamisesta lähtien. Tarmo Peltokoski on konsertoinut Mäntän, Korsholman ja Kauniaisten musiikkijuhlilla sekä solistina Radion sinfoniaorkesterin ja Kuopion sekä Vaasan kaupunginorkestereiden kanssa. Orkesterin johtoa Peltokoski on vuodesta 2014 lähtien opiskellut professori Jorma Panulan johdolla. Torstain finaalissa Tarmo Peltokoski soitti Sergei Rahmaninovin Pianokonserton nro 2 c-mollissa op. 18. Mainittakoon vielä, että Tarmo Peltokoski oli koko kilpailun nuorin pianisti.
Ayane Matsuura.

5-vuotiaana pianonsoiton äitinsä ohjauksessa aloittanut Ayane Matsuura jatkoi myöhemmin soittoaan mm. Tokyo College of Musicissa Yoko Sekinen ja Katsunori Ishiin johdolla. Hän on osallistunut mm. Robert Levinin ja Olli Mustosen mestarikursseille. Matsuura valmistui kandidaatiksi TCM:sta vuonna 2011 ja jatkaa opintojaan nykyisin Taideyliopisto Sibelius-Akatemiassa professori Erik T. Tawaststjernan ohjauksessa. Matsuura on palkittu kansainvälisessä Stasys Vainiūnas-kilpailussa sekä Pohjoismaisessa pianokilpailussa Malmössä vuonna 2014. Helmikuussa 2015 Matsuura oli yksi Helmi Vesa-pianokilpailun voittajista. Torstai-illan finaalissa Ayane Matsuura soitti Edvard Griegin Pianokonserton a-molli op. 16.
Fanny Söderström.

Väliajan jälkeen torstai-illan viimeisenä finalistina soitti Fanny Söderström, joka opiskelee Taideyliopisto Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ohjauksessa. Lukuvuoden 2016-2017 hän opiskelee Berliinissä Björn Lehmannin luokalla, mutta on osallistunut mm. Dmitri Baškirovin, Konstantin Boginon ja Hortense Cartier-Bressonin mestarikursseille. Fanny Söderström esiintyy säännöllisesti Saksassa ja Suomessa solistina sekä kamarimuusikkona. Tämän lisäksi hän on esiintynyt mm. Kiinassa, Ranskassa ja Ruotsissa. Söderström osallistui vuonna 2015 kaikkiaan 13 kaupungin kiertueelle Aasiassa kamarimusiikkiensemblensä mukana. Vuonna 2008 hän soitti ensimmäisen kerran orkesterin solistina Espoossa ja vuonna 2015 hän debytoi kapellimestarina, kun hän soitti Mozartin Pianokonserton nro 20 d-molli solistina ja johti orkesterin myös itse. Torstai-illan finaali päättyi Fanny Söderströmin soittamaan Johannes Brahmsin Pianokonserttoon nro 1 d-molli op. 15.
Hannu Alasaarela.

Perjantai-illan finaalissa soittivat Hannu Alasaarela (s. 1994), Ossi Tanner (s. 1997) ja Anton Mejias (s. 2001). 8-vuotiaana pianonsoiton aloittanut Hannu Alasaarela jatkoi opintojaan 12-vuotiaana Oulunsalon taidekoulussa Kimmo Pihlajamaan ja Jouko Tötterströmin ohjauksessa. Nykyään Alasaarela jatkaa opintojaan Taideyliopisto Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan ja Tuija Hakkilan johdolla. Hannu Alasaarela on menestynyt monissa kansallisissa pianokilpailuissa, kuten Leevi Madetoja-kilpailussa vuonna 2012 ja Helmi Vesa-kilpailussa vuonna 2015. Alasaarela on soittanut mm. Oulunsalon kamariorkesterin ja Oulun Sinfonian solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona ja liedpianistina. Kotimaan lisäksi Alasaarela on vieraillut konserteillaan mm. Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Tampereen pianokilpailun voittaja Ossi Tanner.

Seuraavana perjantain konsertissa soittanut Ossi Tanner opiskelee Taideyliopisto Sibelius-Akatemiassa professori Erik T. Tawaststjernan ohjauksessa. Hänen opettajinaan ovat aiemmin olleet Junio Kimanen, Tuula Pulkki ja Sirpa Heikkilä. Konstantin Boginon oppilaana Tanner on ollut vuodesta 2010. Vuonna 2015 Tanner voitti 1. palkinnon Leevi Madetoja-pianokilpailussa. Vuonna 2014 hän sai erikoispalkinnon Jyväskylän pianokilpailussa. Pro Musica Säätiön Vuoden nuoreksi muusikoksi Tanner valittiin vuonna 2015. Ossi Tanner on soittanut Radion sinfoniaorkesterin, Oulun Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Ossi Tanner on musisoinut mm. Sakari Oramon,  Atso Almilan, Réka Szilvayn ja Hagai Shahamin kanssa. Tanner on esiintynyt Kuhmon Kamarimusiikissa, Mäntän Musiikkijuhlilla ja Kauniaisten musiikkijuhlilla sekä hän on Hauhon musiikkijuhlien vuoden 2017 nuori taiteilija. Ossi Tanner on osallistunut monien huippumuusikoiden mestarikursseille. Ossi Tannerin soittaman Pianokonserton e-molli op. 11 sävelsi Frédéric Chopin vuonna 1830.
Anton Mejias.

Perjantain finaalin väliajan jälkeen soitti osuutensa vielä Anton Mejias, joka aloitti pianonsoittonsa 5-vuotiaana. Antonin ensimmäinen opettaja oli Meri Louhos. Vuonna 2010 hän aloitti Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Teppo Koiviston luokalla ja nykyisin hän opiskelee myös Niklas Pokin luokalla. Anton Mejias on hyväksytty myös Pietarin Rimski-Korsakov-konservatorioon opiskelijaksi. Ensimmäisen pianokonserttinsa Mejias soitti vuonna 2009 esittäen mm. oman sävellyksensä, 12 preludia sarjan (kesto n. 40 min.). Anton Mejias on pitänyt monia resitaaleja ja esiintynyt lukuisissa Taideyliopisto Sibelius-Akatemian tilaisuuksissa ja musiikkijuhlilla. Hänen opettajinaan mestarikursseilla ovat toimineet mm. Janne Mertanen, Zhe Tang, Claudio Martinez-Mehner ja Vladislav Bronevetzky. Anton soitti finaalin lopuksi vielä Sergei Rahmaninovin Pianokonserton d-molli op. 30.

Tampereen pianokilpailun tuomaristo jakoi kolmannen palkinnon kahden kilpailijan kesken; jaetun kolmannen sijan saivat Fanny Söderström ja Anton Mejias. Toista palkintoa ei jaettu lainkaan. Kilpailun voitti Ossi Tanner.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti