maanantai 3. huhtikuuta 2017



Kananmuna koostuu munanvalkuaisesta – sisältö etupäässä proteiinia, tiettyjä kivennäisaineita ja vettä – sekä arvokkaasta keltuaisesta, joka onkin varsinainen ”terveyspommi”. Kananmunan keltuaisessa on mm. runsaasti kivennäisaineita, D-vitamiinia sekä muitakin rasvaliukoisia vitamiineja, proteiinia ja B-vitamiinia. Kananmunan valkuaisessa energiaa on n. 15 kcal ja keltuaisessa energiamäärä voi olla 60 kcal.

Yhdessä kananmunassa on keskimäärin 5,6 g rasvaa, joka siis sijaitseen munan keltuaisessa. Kaksi kolmasosaa tästä rasvasta on tyydyttämätöntä rasvaa, ja jos kanojen ruokintarehuissa on käytetty omega-3-öljyä, voi rasvaa olla vielä enemmänkin. Noin 6 g proteiinia on myös kananmunassa ja kananmuna sisältää kaksikymmentä erilaista, mutta välttämätöntä aminohappoa.



Kananmunan keltuaisesta saat helposti mm. luteiinia, joka on rasvaliukoinen karatenoidi, antioksidantti; vaikka sitä on pieni pitoisuus, se kuitenkin imeytyy elimistöön erittäin tehokkaasti. Luteiinin on todettu vähentävän riskiä saada harmaakaihi, suojaavan silmiä uv-säteilyn haittavaikutuksilta, ehkäisee silmänpohjan ikärappeutumaa ja lieventää sen oireita sekä pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin. Tutkimuksessa on todettu, että luteiini ja zeaksantiini yhdessä nautittuna vähentää valoherkkyyttä.

Kananmunan keltuaisesta löytyy kyllä koliiniakin. Koliini kasvi- ja eläinsoluissa esiintyvä vitamiinin kaltainen ravintoaine, joka on rakenteeltaan kvarternaarinen ammoniumioni. Elimistössämme koliini liittyy mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä se on myös mukana solukalvojen rakenteissa sekä solujen välisessä viestinnässä. Koliinin on todettu alentavan verenpainetta. Koliinin fosforihappojohdannaisia esiintyy hermoissa ja aivokudoksissamme.

Aivan viimeaikoihin asti kananmuna on täysin syyttä ollut virallisissa ravitsemussuosituksissa kolesterolin vuoksi pannassa ja ”huonossa huudossa”. Nyt se on kuitenkin vihdoin vapautettu kaltoinkohtelustaan ja oivallettu kananmunan valtavat vaikutukset terveydellemme. Syökää, hyvät ihmiset, terveytenne vuoksi ja hyvällä nautinnolla kananmunia huojentuneina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti