perjantai 31. maaliskuuta 2017

Urkuri Hans Rott työskenteli täällä.

Perjantaina 31.3.2017 Tampere Filharmonia tuo musiikinnälkäiselle yleisölle kuultavaksi Tampere-talossa Hans Rottin (s. 1.8.1858 ja k. 25.6.1884) todella harvoin kuultavan ensimmäisen sinfonian – Sinfonia nro 1 E-duuri. Teosta Rott ilmeisesti sävelsi vuosina 1878-1880, mutta teos sai ensiesityksensä yli sata vuotta säveltäjänsä kuoleman jälkeen, vuonna 1989, kun Cincinnati Philharmonia Orchestra sen esitti ja sittemmin myös levytti.

Hans Rottin jälkeensä jättämää musiikkia on musiikinystäville säilynyt muutenkin harmillisen niukasti. Toisesta sinfoniasta on säilynyt luonnoksia, mutta niiden perusteella teosta ei ole saatu soitettavaan muotoon. Hänen musiikistaan on säilynyt vain muutama teos, kuten Pastoraali alkusoitto, Julius Caesar alkusoitto ja Alkusoitto orkesterille.

Säveltäjä ja urkuri Anton Bruckner.

Wienin esikaupunkialueella Braunhirschengrundissa syntynyt Hans Rott tiedettiin hyvin taitavaksi. Äiti oli Maria Rosalia Lutz, näyttelijä ja laulaja. Isä oli Carl Mathias Rott (alkujaan Roth), koominen näyttelijä Wienissä. Vanhemmat avioituivat vuonna 1862, mutta isä vammautui vuonna 1874 ja kuoli pari vuotta myöhemmin. Hans sai oppinsa Wienin konservatoriossa; opettajina Leopold Landskron ja Josef Dachs (piano), Hermann Graedener (soinnutus) ja Franz Krenn (sävellys). Urkujensoittoa hän opiskeli urkuri ja säveltäjä Josef Anton Brucknerin (s. 4.9.1824 ja k. 11.10.1896) ohjauksessa vuosina 1874 – 1877. Bruckner kehui erityisesti Hans Rottin Bachin soittoa sekä Hansin taitoja improvisoida. Myöhemmin Hans Rott toimi Wienissä vuonna 1753 valmistuneen katolisen kirkon urkurina. Musiikkiinsa Rott sai vaikutteita mm. Richard Wagnerilta ja Hans Rott jopa vieraili ensimmäisillä Bayreuthin Festivaaleilla vuonna 1876.

Hans Rott uskaltautui näyttämään sävellyksiään kapellimestari Hans Richterille ja säveltäjä Johannes Brahmsille. Varsinkin Brahms tyrmäsi hänet arviollaan, että Hansin olisi paras lopettaa säveltelynsä saman tien. Hans Rott joutui sittemmin vuonna 1881 mielisairaalaan hoidettavaksi. Hänen kuolinsyynä 25-vuotiaana vuonna 1884 oli kuitenkin tuberkuloosi.

Säveltäjä ja kapellimestari Gustav Mahler.

Myös kapellimestari ja säveltäjä Gustav Mahler (s. 7.7.1860 ja k. 18.5.1911) innoittui Hans Rottin sävellyksistä, vaikka julkisesti kieltäytyi niitä esittämästä. On epäilty, että Mahler olisi Hans Rottin sairaalassa ollessa lainanneen hänen teoksistaan parhaita osia omiin sävellyksiinsä.

Gustav Mahlerin hauta Wienissä.

Perjantai-illan konsertissa Tampere-talossa Filharmoniamme soittaa myös ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla Matthew Whittallin (s. 1975) teoksen The Heaven That Dwells So Deep. Teoksessa soittaa alttoviulua solistina Ilari Angervo (s. 1968 Helsinki).

1 kommentti: