torstai 18. elokuuta 2016




Jälkipolvet muistavat Alan Turingin ensimmäisten tietokoneiden kehittelijänä ja ansioistaan saksalaisten käyttämän salauskoodin (Enigma) purkamisessa viime maailmansodan aikana. Turing oli huippulahjakas matemaatikko ja loogikko, joka menehtyi oman käden kautta vain 41-vuotiaana ja hylättynä pienessä Wilmslow'n kaupungissa vuonna 1954. Miten tämän lahjakkaan miehen kohtalo ja Apple liittyvät toisiinsa? No, katsotaanpa!

Alan Mathison Turing syntyi 23.6.1919 Lontoossa Intiassa virkamiehenä toimineen Julius Mathison Turingin ja Madras Railway-yhtiön pääinsinöörin Edward Waller Stoneyn tyttärelle, Saralle. Alanilla oli myös vanhempi veli, John. Isä Julius ei luopunut virastaan Intiassa, joten perheen vanhemmat matkustivat ahkerasti Englannin Guildfordin ja Intian väliä jättäen molemmat poikansa ystävien luokse Englannissa. Kovin varhain jo kuitenkin huomattiin Alanilla taipumuksia, jotka viittasivat nerokkuuteen. Vanhemmat ilmoittivat kuuden vuoden ikäisen Alanin St Michael'sin päiväkouluun, jossa opettajat ja rehtori laittoivat merkille pojan orastavan lahjakkuuden. Vuonna 1926 14-vuotias Alan vaihtoi yksityiseen oppilaitokseen Dorsetissa, Sherbone Schooliin. Alan Turing menestyi hyvin kaikissa opinnoissaan ja varsinkin niissä aineissa, joissa erityisesti piti. Vuonna 1927 hän selvitti monimutkaisia ongelmia kiinnittämättä opinnoissaan lainkaan huomiota laskuopin perusteisiin. Vuonna 1928 - vain 16-vuotiaana - Alan tunsi jo Albert Einsteinin teokset ja päätteli niiden pohjalta Einsteinin teorian kyseenalaistavan Newtonin lait.

Alan Turing oli homoseksuaali ja hänen ensimmäinen suhteensa syntyi opiskeluaikana hieman vanhempaan opiskelijaan, Christopher Morcomiin, joka kuitenkin kuoli yllättäen naudan tuberkuloosin komplikaatioihin vuonna 1930. Tapahtuma järkytti Alanin niin kovin, että hän menetti uskonsa ja ryhtyi ateistiksi. Klassiset aineet eivät kiinnostanet Alan Turingia niin paljon kuin tiede ja matematiikka, joten hän ei saanut opiskelupaikkaa Cambridgen Trinity Colegeen vaan King's Collegeen, toiseen vaihtoehtoonsa. Täällä hän toteutti ihailemansa tiedemies Bertrand Rusellin ohjetta; matematiikan hallitseminen oikeuttaa muidenkin tieteiden tekemisen. Häntä kiinnosti tieteen yksinkertaistaminen ja totuus, mutta hän nautti saadessaan ajatella kaikkein vaikeimpia ja perustavimpia asioita. Vuosina 1931-1934 hän opiskeli King's Collegessa ja valmistui hyvin arvosanoin. Vuotta myöhemmin hän oli jo King's Collegen jäsen keskeistä raja-arvolausetta koskevan tutkielmansa ansiosta.

Alan Turingin tutkinto ei liittynyt matemaattiseen logiikkaan, mutta häntä kiehtoi Gottfried Leibnizin kehittelemä ongelma jo 1600-luvulta; pystyykö inhimillisen järkeilyn tuottamaan pelkällä matemaattisella päättelyllä? Tämä edellyttäisi, että logiikka olisi täysin aukotonta ratkaistakseen kaikki täsmällisesti muotoiltavissa olevat ongelmat. Alan Turing oli täysin oman tiensä kulkija tutkijana eikä hän paljoa välittänyt yhteiskunnan sovinnaisista vaatimuksista. Hän käytti aikaansa vuoden päivät pohtien tätä Leibnizin esittämää ongelmaa. Turingin professori, Max Newman lausui: "On tärkeää, että hän pääsee mahdollisimman pian kosketuksiin alan johtavien asiantuntijoiden kanssa, jottei hänestä kehity parantumatonta erakkoa." Alan Turing alkoi analysoida ihmisen toimintaa hänen suorittaessaan tarkasti määriteltyä matemaattista tehtävää tai päättelyä. Hän riisui päätelmistään epäolennaisen ja pystyi kirkkaasti perustellen havaintoon, että päättelyketjua seuraavan ihmisen voisi korvata koneella. Vuonna 1936 Alan Turing kirjasi aatoksensa: "Päättelyn ohjeet ovat ihmisen mielenliikkeiden vastine." Tutkimuksissaan hän päätyi johtopäätökseen, että Leibnizin unelma jäisi myös unelmaksi; kaikki logiikan ongelmat eivät ole ratkaistavissa mekaanisesti. Hän viitoitti tutkimuksillaan tietä tietokoneiden tulemiselle; yhdellä koneella voitaisiin ratkaista tarvittavia asioita ja se olisi mahdollista ohjelmoida uudelleen. Näin syntyi teoreettinen malli tietokoneesta, jota alettiin kutsua Turingin koneeksi.  

Saman aikaisesti oli Yhdysvalloissa Alonzo Church ennättänyt julkaista samankaltaisen ratkaisumallin Leibnizin muotoilemaan haasteeseen. Äidilleen Alan Turing paljasti: "Church asuu Pricetonissa, joten olen vakaasti päättänyt mennä sinne." Valtaosat vuosista 1937 ja 1938 Alan Turing vietti Alonzo Churchin ohjauksessa Princetonin yliopistossa ja suoritti vuonna 1938 tohtorintutkinnon samassa paikassa 26-vuotiaana. Maailma oli tässä vaiheessa ajautumassa toiseen maailmansotaan ja Alan Turing palasi nyt takaisin Britanniaan. Teoreetikosta tuli tässä kohtaa enemmän käytännön ihminen, joka joutui myös jossakin määrin luopumaan omasta vapaudestaan. Saarivaltiossa Turing alkoi suunnitella reletekniikkaan perustuvaa Bombe-nimistä salauksenpurkulaitetta, jota britit kipeästi tarvitsivat sodankäynnissä. Saksalaisilla oli Enigma-niminen salauslaite, jonka salausviestejä Bombella pystyttiin purkamaan noin kolmessa tunnissa. Turing teki työtä osa-aikaisena syyskuusta 1938 Covemment Code and Cypher Schoolissa (GCCS) eli Britannian koodinmurtojärjestössä. Kun sota alkoi, Turing ilmoittautui 4.9.1939 GCCS:n tiloihin Bletchley Parkiin koodeja purkamaan.


Sodan jälkeenkin Turingin työ pidettiin salaisena vuosia, mutta vuona 1945 hänelle myönnettiin brittiläisen imperiumin upseerin (OBE) arvonimi. Turing työskenteli National Physical Laboratoryssa suunnitellen Automatic Computing Engine-tietokonetta vuodet 1945-1947. Vuoden 1947 lopussa Turing palasi Cambridgeen vuodeksi. Manchesterin yliopistossa Alan Turing aloitti luennoitsijana vuonna 1948 ja seuraavana vuonna hänet nimitettiin yliopiston tietotekniikan laboratorion apulaisjohtajaksi. Vielä hän ennätti tehdä työtä matemaattisen biologian, varsinkin morfogeneesin parissa vuodesta 1952 lähtien aina kuolemaansa asti.

Homoseksuaalisuus oli tuohon aikaan Britanniassa rikollista ja sitä pidettiin mielisairautena. Vuonna 1952 Turingin 19-vuotias kumppani Arnold Murray auttoi tuttaviaan murtautumaan Alan Turingin asuntoon. Murron vuoksi Alan Turing teki rikosilmoituksen poliisille ja poliisikuulustelussa hän tunnusti suhteensa Arnold Murrayn kanssa; tämän vuoksi he saivat syytteen törkeästä säädyttömyydestä Criminal Law Amendment Act 1885:n pykälän 11 nojalla. Lopulta Turing sai valita joko vankilatuomion tai ehdollisen tuomion välillä, mutta jälkimmäisessä vaihtoehdossa hänen olisi suostuttava hormonihoitoon. Vankilalta välttyäkseen hän valitsi estrogeenihormoni-injektiot; nämä hoidot jatkuivat vuoden verran ja aiheuttivat hänelle mm. gynekomastian eli rintojen kasvun. Samaan aikaan Alan Turingin turvallisuusluokitus poistettiin, sillä elättiin hänen olevan alttiina vakoilun houkutuksille.


Tarina sai surullisen päätöksen, sillä Alan Turing ei enää kestänyt loputonta kiusaamista vaan päätti riistää itseltään hengen. Hän ruiskutti omenaan syanidia ja nautti tästä omenasta viimeisen ateriansa käyden sänkyynsä pitkälleen. Seuraavana päivänä (8.6.1954) hänen siivoojansa löysi hänet sängystä kuolleena. 12.6.1954 Alan Turingin ruumis tuhkattiin Wokingin krematoriossa. Kun Steven Paul Jobs (s. 24.2.1955 San Francisco ja k. 5.10.2011 Palo Alto) sai kuulla Alan Turingin tarinan, hänelle tuli heti selväksi firmansa logo ja nimi. Jobs perusti vuonna 1976 Apple-yhtiön yhdessä Steve Wozniakin ja Ronald Waynen kanssa Paul ja Clara Jobsin kotitalon autotallissa Los Altosissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti