lauantai 16. huhtikuuta 2016


Ville Matvejeff ja Lotta Wennäkoski (s. 1970) kertovat illan konsertista Teokset tutuksi-tilaisuudessa Tampere-talon Sonaatti 1:ssä.

Pohjoismaiden suurimmassa kongressi- ja konserttitalossa, Tampereelle vuonna 1990 valmistuneessa Tampere-talossa on näyttävästi esillä tänä keväänä maamme eturivin nuoria kapellimestarilahjakkuuksia. HarrisonParrot agentuurin kanssa hiljan sopimuksen tehnyttä 20-vuotiasta sellistiä ja kapellimestaria Klaus Mäkelää odotellessamme 4.5.2016 Nuorten solistien konserttia johtamaan, tutustumme perjantain 15.4.2016 Tampere Filharmonian Tampere Biennale-konsertin Tampere-talon suuressa salissa johtaneeseen Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestariin, pianistiin ja säveltäjään Ville Matvejeffiin. Tämä Tampere Filharmonian kausisarjaankin kuuluvan konsertin taltio Yle ja se lähetetään Yle Radio 1:ssä maanantaina 18.4.2016 klo 20, jonka jälkeen konsertti on vielä kuultavissa Yle Areenan kautta 30 vuorokauden ajan. Illan konsertti oli Tampere Biennalen 30-vuotiskonsertti ja sen ohjelmassa kuultiin Jarmo Sermilän (s. 16.8.1939 Hämeenlinna) Labor!, Usko Meriläisen (s. 27.1.1930 ja k. 12.11.2004) Visions and Whispers huilulle ja orkesterille - solistina huilunsoiton professori Mikael Helasvuo (s. 23.7.1948), Lotta Annukka Wennäkosken (s. 8.2.1970) Amor Omnia Suite (kantaesityksenä) ja Antti Auvisen (s. 1974) Himmel Punk (Tampere Filharmonian tilauksena ja kantaesityksenä).




Ville Matvejeff on syntynyt 1986 ja opiskellut musiikkia Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Ville Matvejeff on valittu Turun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2016 alkaen. Pianosolistina Ville Matvejeff muistetaan jo vuodelta 2004, jolloin hän debytoi kapellimestari Susanna Mälkin johtamana Radion sinfoniaorkesterin solistina. Tuosta lähti käyntiin Ville Matvejeffin ura monilla kansainvälisillä festivaaleilla; esiintymisiä on ollut mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kuhmon Kamarimusiikissa, Bergen Festivalilla, Mexico Cervantino Festivalilla ja Kitakyushu Music Festivalilla. Vuonna 2012 Matvejeff aloitti yhteistyön sopraanolaulaja Karita Mattilan kanssa ja he ovat yhdessä kiertäneet esiintymässä ainakin Hong Kong Arts Festivalilla, Pariisin Selle Pleyelissä ja Théâtre du Chatélet'ssa, Lissabonin Gulbenkien Foundationissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Zürichin Oopperassa. Vuonna 2005 Ville Matvejeff suoriutui Helmi Vesa-pianokilpailun voittajaksi ja vuonna 2007 hän sai 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa.

         Sopraano Karita Mattila (s. 5.9.1960).

Ville Matvejeff on niittänyt mainetta myös säveltäjänä; huomio kiinnittyi hänen lahjakkuuteensa jo vuonna 2004 nuoruuden kamarikuoroteoksellaan ”Enkeli”. Jukka-Pekka Sarasteen tilauksesta syntyi Suomalaiselle Kamariorkesterille ”Seaside Rendezvous”, kunnes varsinainen läpimurto säveltäjänä siivittyi vuosina 2009-2010 Helsingin Juhlaviikoilla teoksella ”Il Principe Dei Dolori”” ja Yle:n tilausteoksella ”Ad Astra”. Matvejeffin sellokonserton ”Crossroads” Wilfred Jacobsin koreografioimana esitti Suomen Kansallisbaletti Shanghain EXPO:ssa keväällä 2010. Syyskuussa 2011 Radion sinfoniaorkesteri kantaesitti kapellimestari Osmo Vänskän johdolla Ville Matvejeffin viulukonserton. Ville Matvejeffin musiikkia on myös taltioitu useimmille äänitteille. Vuonna 2012 Ville Matvejeff perusti uuden sukupolven oopperatuotantoalusta, New Generation Operan, jonka taiteellisena johtajana hän myös työskentelee.



Paljon kiitosta saaneen kapellimestaridebyyttinsä Ville Matvejeff teki Porin Oopperassa syksyllä 2011 Purcellin Fairy Queen-teoksen kanssa. Tämän jälkeen hänet on nähty johtamassa säännöllisesti mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Oulun Sinfoniaa, Turun filharmonista orkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria, Jyväskylä Sinfoniaa, Orchestre Philharmonique du Luxembourg'ia, Sinfonia Lahden orkesteria, Avanti!-kamariorkesteria, Suomalaista Barokkiorkesteria ja Suomen Kansallisoopperan orkesteria. Kauden 2012-2013 Matvejeff toimi Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina. Kuluvan kauden yhteistyöorkestereita ovat Rijekan oopperaorkesteri, Sonderjyllands Symfoniorkester ja Viron kansallinen sinfoniaorkesteri.



Mielellään oopperamusiikin maailmassa viihtyvän Ville Matvejeffin ohjelmisto kattaa yli 50 näyttämöteosta, joukossa moderneja teoksia ja kantaesityksia kuten mm. Veli-Matti Puumalan Anna-Liisa, Alexander Raskatovin A Dog's Heart ja Mikko Heiniön Eerik XIV. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa Matvejeff on työskennellyt sekä korrepetiittorina että apulaiskapellimestarina. Ville Matvejeff johti vuonna 2013 Kimmo Hakolan Akseli-monilogioopperan ja Mozartin Figaron häät Åbo Svenska Teaterissa sekä Aribert Reimannin Lear-oopperan Malmössä. Assistenttina Ville Matvejeff on toiminut sekä kapellimestari Leif Segerstamille että kapellimestari Esa-Pekka Saloselle Tristan und Isolde-produktiossa Helsingin Juhlaviikoilla ja Östersjöfestivalenilla vuonna 2012. Tammikuusta 2014 lähtien Ville Matvejeff on toiminut Jyväskylän Sinfonian ylikapellimestarina menestyksellisesti.

Usko Meriläinen.
Jarmo Sermilä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti