sunnuntai 28. helmikuuta 2016


 
 
Kun tarvitset runsaasti C-vitamiinia, kannattaa kokeilla guavaa (Psidium guajava). Guava tai hedelmäguava on myrttikasvi joka luonnostaan kasvaa pensaina tai trooppisina puina Karibialla, Väli- ja Etelä-Amerikassa. Nykyään guavaa viljellään jo eripuolilla maailmaa; luonnossa guavapuu saattaa ulottua 20 metrin korkeuteen, mutta hedelmätarhoissa ne ovat usein noin 10 metrisiä. Guavan hedelmä on joko pyöreä tai päärynänmuotoinen ja pienen omenan kokonein eli halkaisijaltaan 3 – 10 cm. Guavan väri voi vaihdella vaalean vihreästä keltaiseen tai jopa voimakkaan punaiseen ja sen ohut, sileä kuori maistuu hieman karvaalta. Hedelmä tuoksuu melko voimakkaasti ja pehmeä, mehukas malto on makea. Hedelmässä on runsaasti siemeniä, jotka ovat yhtä vitamiinipitoisia kuin maltokin.
 


Guavan koko hedelmänliha ja siemenet ovat mainio liukenevan kuidun eli pektiinin lähde. Guavassa on mm. kaliumia, joka säätelee elimistömme nestetasapainoa. Kalium on myös tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Guava on erinomainen kivennäisaineiden, vitamiinien ja mm beeta-karoteenin lähde. Sillä monet ovat hoitaneet esim. ummetusta. Guavan lehdistä voi valmistaa teetä ja sen lehdillä voi koittaa hoitaa myös suun ja ikenien haavaumia. Guavan hedelmä sisältää runsaasti B6-, E- ja K-vitamiineja sekä folaattia, kuparia ja mangaania, joita tarvitaan mm. raudan imeytymiseen. Tuore guava sisältää yli viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin samanpainoinen appelsiini. C-vitamiinia guavassa on jopa 228 mg sataa grammaa kohden, joten yhdellä guavan hedelmällä saat reilusti päivän C-vitamiiniannoksen hoidettua kuntoon. C-vitamiini on taas tärkeä vitamiini kollageenituotannolle, ihon terveydelle ja kudoksien kunnolle. C-vitamiini on myös antioksidantti, joka on tuhoamassa haitallisia, syöpää aiheuttavia vapaita radikaaleja; guava sisältää mm. lykopeenia ja flavonoideja. Kliinisissä testeissä guavan säännöllinen käyttö on auttanut estämään varsinsin eturauhassyöpää. C-vitamiini suojaa elimistöämme stressiltä ja vahvistaa immuunijärjestelmäämme sekä suojaa flunssilta ja vilustumisilta. Kroonisista sairauksista esim. diabetes näyttäisi saavan hyötyä C-vitamiinista.  
 
 


Guavan hedelmän voit kuoria ja syödä sellaisenaan tai käyttää se jälkiruokiin tai soseutettuna kastikkeisiin. Sen siemenet ovat täysin syömäkelpoisia myöskin. Erityisen hyvin tämä hedelmä sopii rahka- ja kermajälkiruokiin, leivonnaisiin, paistoksiin, keitoksiin sekä uunissa kypsennettäväksi. Kannattaa kokeilla myös välipalana, sillä se sisältää paljon kuitua ja vähän kaloreita. Sillä voi taltuttaa myös makeanhimoa.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti