sunnuntai 23. elokuuta 2015






Tämä UNESCONn maailmanperintökohteenakin tunnettu (vanha)kaupunki Itävallassa, Salzburg, tunnettiin jo roomalaisten valloituksen aikana Juvavum-nimellä ja sinne perustettiin vuonna 739 piispanistuin. Hohensalzburgin linnoitus rakentui Festungsbergin huipulle vuonna 1077 herttua Gebhardin toimesta. Linnaa on monasti laajennettu jälkeenpäin ja tänään 150 m leveä ja 250 m pitkä linna on yksi parhaiten säilyneistä ja suurimmista keskiaikaisista linnoista Euroopassa. Yliopistokaupunki Salzburg on ollut jo vuodesta 1620 lähtien, mutta ennen kaikkea tämä 150 000 asukkaan kaupunki tunnetaan varsinkin säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin (s. 27.1.1756 ja k. 5.12.1791 Wien) synnyinkaupunkina. Mozart kirjoitti ensimmäisen sävellyksensä neljävuotiaana, ensimmäisen sinfoniansa kahdeksanvuotiaana vuonna 1764 ja ensimmäisen oopperansa kaksitoistavuotiaana vuonna 1768. Mozartin synnyinkoti (Mozarts Geburtshaus) - nykyään siis museona - sijaitsee vanhassa kaupungissa osoitteessa Getreidegasse 9 (Viljakuja) ja säveltäjä asui tässä osoitteessa aina 17-vuotiaaksi asti. Tänään tämä kuja toimii hyvin vilkkaana ostoskatuna vanhassa kaupungissa. Kaupungissa toimii musiikkikorkeakoulu Mozarteum ja alemman korkeakouluntason tanssikoulu SEAD, Salzburg Experimental Academy of Dance.




Salzburgin kaupungin kulttuurielämä Alppien kupeessa vetää suuren joukon turisteja puoleensa vuosittain; kaupungilla onkin paljon tarjottavaa ihmisille, joita kiinnostaa esim. musiikki, ruoka, teatteri ja taiteet. Kaupunkia halkoo 225 km pitkä Salzach-joki, joka alkaa 2300 metrin korkeudessa Kitzbühelin Alpeilla ja yhtyy Innjokeen Heimingissa Burghausenin ja Braunau am Innin - Adolf Hitler syntyi tässä pienessä kaupungissa - välistä 344 metrin korkeudessa. Noin 70 kilometrin matkalla joki toimii myös Saksan ja Itävallan rajajokena. Tästä Itävallan neljänneksi isoimmasta kaupungista, Salzburgista, on matkaa 300 km pääkaupunki Wieniin ja 150 km Müncheniin. Vain muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta kohoaa 1972 metriä korkea Untersberg ja kaksi hieman pienempää vuorta, Mönchsberg ja Kapuzinerberg, sijaitsevat samoin kaupungissa.




 

Mikäli olet kiinnostunut barokin aikaisesta taiteesta, on Salzburgilla sinulle paljon tarjottavaa. Tutustumisen arvoisia kohteita ovat Mozartin museon lisäksi esim. Salzburgin katedraali - omistettu pyhimys Rupertille ja Mozart on myös kastettu täällä -, vuonna 1606 valmistunut Mirabellin palatsi geometrisine kukkaistutuksineen ja mytologiasta vaikutuksensa saaneine veistoksineen sekä vuosina 1614-1628 rakennettu tuomiokirkko. Kaupungissa on vuodesta 1920 lähtien järjestetty Salzburgin musiikkijuhlat vuosittain heinä-elokuun aikoihin, juhlilla voit kuunnella mm. tasokkaita oopperoita ja konsertteja.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti